BIN-werkingen in Affligem


Wat is een BIN (Buurt Informatie Netwerk)?

Dit is een burgerinitiatief dat, ondersteund door politie en gemeente, enkele doelen wil realiseren.


Wat zijn de doelen van een BIN?

De belangrijkste doelen zijn om de sociale cohesie tussen de inwoners van het gebied te vergroten, het onveiligheidsgevoel te verlagen en het meldingsgedrag bij 101 te verhogen.


Hoe werkt een BIN?

Een BIN bestaat pas na het ondertekenen van een charter door de 3 verschillende betrokken partijen (burgers, politie en gemeente). In dit charter zijn duidelijk de buitengrenzen aangegeven voor het BIN-gebied. Als iemand in  het BIN-gebied iets verdacht opmerkt EN dit meldt via 101 kan het CIC (dispatching 101) beslissen om het BIN te "activeren". Op dat moment verstuurt het CIC 1 SMS naar de BIN-zone en staat het BIN zelf in voor de verspreiding naar alle leden. Er kan dan bijvoorbeeld aan de BIN-leden gevraagd worden om mee uit te kijken naar bepaalde personen of situaties.

 

Wat is een verdacht feit?

Meestal zegt je buikgevoel wel of een bepaalde situatie als verdacht kan beschouwd worden. Voorbeeld: als je 's nachts iemand uit een tuin ziet komen die niet in die woning woont en snel in een wachtende auto springt of als een bestuurde van een auto heel traag alle huizen in jouw straat bekijkt en er opeens vandoor gaat als hij/zij jou opmerkt of ... Als je twijfels hebt, kan je best 101 bellen. Op het CIC gaan ze jouw informatie zeker appreciëren en wie weet zorg jij voor het ene ontbrekende puzzelstukje.


Wat gebeurt er als het BIN geactiveerd wordt?

Dan wordt meteen de dichtstbijzijnde patrouille langs gestuurd en krijgen alle leden een SMS.

 

Werkt een BIN echt?

Ja, niet alleen de BIN-borden hebben een afschrikkend effect, maar (en nog veel belangrijker) mogelijke criminelen voelen zich meteen geviseerd bij dit soort van sociale controle. Dit heeft dan weer een ontradend gevolg. Ook minderjarigen die bepaalde plannen hebben, kunnen zo sneller op andere gedachten gebracht worden.
Dit is ook een oefening in efficiëntie voor de politie. Een preventieve controle neemt maar een fractie van de tijd in beslag van de tijd die nodig is om een PV op te maken bij vaststelling van een inbraak.
In Affligem zijn al 3 BIN-werkingen (Essene, Teralfene en Hekelgem). Meer informatie vind je op de website: BIN-werkingen in Affligem
Wat is een BIN (Buurt Informatie Netwerk)? Dit is een burgerinitiatief dat, ondersteund door politie en gemeente, enkele doelen wil realiseren.
Wat zijn de doelen van een BIN? De belangrijkste doelen zijn om de sociale cohesie tussen de inwoners van het gebied te vergroten, het onveiligheidsgevoel te verlagen en het meldingsgedrag bij 101 te verhogen.
Hoe werkt een BIN? Een BIN bestaat pas na het ondertekenen van een charter door de 3 verschillende betrokken partijen (burgers, politie en gemeente). In dit charter zijn duidelijk de buitengrenzen aangegeven voor het BIN-gebied. Als iemand in  het BIN-gebied iets verdacht opmerkt EN dit meldt via 101 kan het CIC (dispatching 101) beslissen om het BIN te "activeren". Op dat moment verstuurt het CIC 1 SMS naar de BIN-zone en staat het BIN zelf in voor de verspreiding naar alle leden. Er kan dan bijvoorbeeld aan de BIN-leden gevraagd worden om mee uit te kijken naar bepaalde personen of situaties.
Wat is een verdacht feit? Meestal zegt je buikgevoel wel of een bepaalde situatie als verdacht kan beschouwd worden. Voorbeeld: als je 's nachts iemand uit een tuin ziet komen die niet in die woning woont en snel in een wachtende auto springt of als een bestuurde van een auto heel traag alle huizen in jouw straat bekijkt en er opeens vandoor gaat als hij/zij jou opmerkt of ... Als je twijfels hebt, kan je best 101 bellen. Op het CIC gaan ze jouw informatie zeker appreciëren en wie weet zorg jij voor het ene ontbrekende puzzelstukje.
Wat gebeurt er als het BIN geactiveerd wordt? Dan wordt meteen de dichtstbijzijnde patrouille langs gestuurd en krijgen alle leden een SMS.
Werkt een BIN echt? Ja, niet alleen de BIN-borden hebben een afschrikkend effect, maar (en nog veel belangrijker) mogelijke criminelen voelen zich meteen geviseerd bij dit soort van sociale controle. Dit heeft dan weer een ontradend gevolg. Ook minderjarigen die bepaalde plannen hebben, kunnen zo sneller op andere gedachten gebracht worden.
Dit is ook een oefening in efficiëntie voor de politie. Een preventieve controle neemt maar een fractie van de tijd in beslag van de tijd die nodig is om een PV op te maken bij vaststelling van een inbraak.
In Affligem zijn al 3 BIN-werkingen (Essene, Teralfene en Hekelgem). Meer informatie vind je op de website: http://mijnstra.at/